2010.03.26. in vezetői tanácsadás

Állás profin – Célegyenesben elvérezni

Állás, álláskeresés - PRove Kommunikáció blog

Álmaid állása, az ÁLLÁS egy karnyújtásnyira van tőled? Az utolsó meghallgatásra vársz? Helyzeted lehet egyszerű hazafutás, de nagyon sokan buknak el a célszalag előtt! 

Az álláskeresés legfontosabb állomásai az interjúk, a leendő munkáltatóval folytatott személyes egyeztetések. De a szerződés, a papírok aláírásáig kemény küzdelem vár rád. Versenytársaid vannak, akik ugyanazt az állást akarják, amelyiket Te. Pontosan ezért, egy pillanatra sem felejtheted el, hogy ez egy olyan verseny, ahol csakis egy valaki nyerhet. Mit tehetsz, hogy ne az utolsó pillanatban vérezz el?

1. Ne változtass a stílusodon!

Feltehetőleg azért jutottál be az első három pályázó közé, mert elfogadtak olyannak, amilyen vagy és meglátták az értékeidet. Nem szerencsés tehát, ha az eddig megszokott stílusodon hirtelen és drasztikusan változtatsz. A meghökkentés mellett, akár negatív irányba is befolyásolhat a megismerttől eltérő öltözet, a teljesen új stílus.

2. Készülj fel még jobban!

Az utolsó találkozóra még alaposabban készülj fel, mint korábban. Ha középvezetői pozícióra pályáztál, lehet, hogy közvetlen vezetőd mellett más felsővezetők is jelen lesznek a meghallgatáson. Így kaphatsz olyan kérdéseket is, melyek jövőbeni munkakörödhöz kapcsolódó újításokra, tevékenységekre vonatkoznak. Ilyen helyzetben nem segít a pirulás és a zavart mosoly csak az előzetes tájékozódás!

3. Légy pontos!

Nemcsak az érkezés során, hanem válaszadásnál is. Ne kalandozz el, maradj a témánál! Pontosan és csak arra válaszolj, amit kérdeztek. Igyekezz megtartani a helyes arányokat és a mértékletességet is.

4. Ne legyél erőszakos, tarts távolságot!

Az utolsó meghallgatás ugyan a Te napod, de ne felejtsd el: nem Te vagy az irányító! Arra kapsz lehetőséget, hogy leendő munkatársaidnak bebizonyítsd, veled járnak a legjobban. Ráadásul ez lehetőség arra is, hogy ők lelkiismeretük megnyugtatásával ­(a többi pályázó kárára) válasszanak téged. Ilyenkor természetszerűleg senkinek nem válik hasznára a bratyizás, a jópofizós vagy tegezős stílus. Főleg, ha korábban példa sem volt rá.

Állás - Célegyenesben elvérezni5. Ha elég okos vagy, ne okoskodj!

Még ha nyilvánvalóan okosabb is vagy, ne akarj mindenkinél okosabbnak látszani. Se másokat, se magadat nem szükséges pontosítanod, ha jól megfontoltan és legjobb tudásod szerint válaszolsz a neked feltett kérdésekre. Elég, ha csak egyszerűen okos vagy, nem kell fitogtatnod.

6. Légy nyitott és rugalmas!

Az utolsó találkozón sok munkáltató szereti váratlan helyzetek elé állítani leendő munkatársait. Kaphatsz váratlan kérdéseket, feladványokat, megoldandó tesztfeladatot. Vagy csöppenhetsz olyan szituációba, ahol a reakcióidat szeretnék megismerni. Fontos, hogy ne blokkolj le, találd fel magad és vedd könnyedén a megpróbáltatásokat! Az sem árt, ha van nálad toll és jegyzetfüzet.

7. Vedd komolyan a kapott feladatot!

Bármilyen nevetséges is a feladatot vedd komolyan! Soha ne nevesd ki vagy poénkodd el a feladatot, mert az is lehet, hogy ezzel komolyan megsértesz valakit! Ha elsőre nem érted inkább kérdezz vissza és tisztázd a helyzetet. Ne azon gondolkodj, mi lehet a feladat célja, mit várnak tőled; azt tartsd szem előtt, hogy legjobb tudásod szerint teljesítsd!

8. Hagyd hátra a magánéleted!

Egészen biztosan kíváncsiak rád, de nem apró részletekbe menő pontossággal. A magánéleti problémáidat, örömeidet is jobb, ha megtartod magadnak, amíg nem kérdezik.

9. Kérdezz jól!

Az utolsó interjú lehetősége nem azt jelenti, hogy Te nem tehetsz fel kérdéseket. De tudnod kell, mikor és hogyan a legalkalmasabb kérdezni. Ha olyan kérdéseket kapsz, melyeket nem helyén valónak vagy túl intimnek ítélsz meg, vagy több információra lenne szükséged a megválaszoláshoz, nyugodtan kérdezz vissza. De ne a fizetés legyen az első kérdésed! A legjobb, ha ezt a témát nem Te veted fel.

Mindezek mellett a legfontosabb mégis az, hogy a hőn áhított állás kedvéért ne add fel az igazi énedet. Ne söpörd félre meggondolatlanul az elveidet, ne alkudj meg az élettel. És csak olyan dolgokat áldozz fel, amiknek elvesztését később sem fogod megbánni! Hiszen csak azokért a dolgokért érdemes igazán küzdeni, amik nemcsak az életedet, hanem a sorsodat is jelentik. Ezért az álmok megvalósítása mellett minden helyzetben:

10. Légy önmagad!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + hat =