2016.09.17. in marketing és pr

A felhő szolgáltatás előnyei és hátrányai

A felhő szolgáltatás előnyei és hátrányai - PRove Kommunikáció blog

Egyre gyakoribb a cégek és magánszemélyek körében is valamilyen felhő szolgáltatás használata. Ezeknek számos előnyük van, elsősorban a mobilitás és a közös munka megkönnyítése. Ismerjük meg részletesebben a fogalmat, illetve előnyeit és hátrányait!

Mi a felhő szolgáltatás?

A „cloud computing” mint fogalom, azaz a felhő alapú számítástechnika elképzelése, először 1997-ben jelent meg, amikor a Texasi Egyetem egyik tanára, Rammath Chellappa, egy új számítástechnikai paradigmáról beszélt. A lényege, hogy minden dokumentumunk, képünk, zenénk, videónk és akár a munkához használt szoftverek is egy internetes szolgáltatáson keresztül érhetőek el és nem a saját eszközünkön vannak. Ennek ismert példái a Google Drive, Onedrive és ICloud szolgáltatások. Ezek ingyenesen biztosítanak egy 5-15 GB méretű online tárhelyet és a három alapvető irodai programot (szövegszerkesztő, prezentációkészítő és adatbáziskezelő).

Előnyei

A felhő szolgáltatás számos előnnyel bír. Kezdjük azzal, hogy könnyebbé teszi a munkát főleg, ha több kollégánkkal együtt dolgozunk valamin. Nem kell pendrive-ot használnunk vagy e-mail csatolmányban elküldenünk egy egész dokumentumot, ha hiányzik belőle egy-két adat, amire szükségünk van, csak szólunk a kollégánknak, hogy írja bele a saját számítógépéről. Több felhő szolgáltatás is lehetővé teszi, hogy egy fájlon több ember is dolgozzon egyszerre, így nem kell mindenkinek külön dokumentumot létrehoznia és a végén egyesítenie azokat. Ehhez kapcsolódik a felhő szolgáltatás azon előnye, hogy nem kell egy fájlból feleslegesen sok másolatot létrehoznunk. Nem szükséges mindenki gépén és egy pendrive-on külön-külön tárolni egy dolgot, hanem elég a felhőtároló és esetleg egy biztonsági másolat.

A következő szempont a könnyű hozzáférés. Ahol van internet, ott a fájljaink is velünk vannak. Mindegy, hogy a busz beragadt a dugóban, miközben a munkahelyünkre tartottunk vagy otthon kell maradnunk betegen. Hozzáférünk mindenhez, mindenhonnan és az „otthon maradt a pendrive, amin volt” jellegű problémák megszűnnek. Legyőzhetjük a fizikai távolságot egymás között és úgy dolgozhatunk egy „virtuális irodában”, mintha egymás mellett ülnénk.

Számoljunk azzal is, hogy egy ilyen tárhelyen könnyebbé válik egy konkrét fájl megtalálása. Többé nem lesz kérdés, hogy valamin ki dolgozott és melyik számítógépen. Egyetlen egy kereső segítségével minden fájlunkat megtalálhatjuk. Azt se felejtsük el, hogy könnyebbé válik a rendelkezésre álló tárhelyünk megnövelése. Nem kell hardvert rendelnünk és beszerelnünk, nem kell aggódnunk a karbantartása, elavulása miatt.

Hátrányai

Egy felhő szolgáltatás használata két nagy kockázattal jár. Ezeket viszont a megfelelő felkészültséggel leküzdhetjük. Először is, ha nincs internet egyértelmű hogy, nem férünk hozzá az ott tárolt fájljainkhoz. Ezt például úgy oldhatjuk meg, hogy legalább egy olcsó, néhány megabájtos mobilinternet szolgáltatásra előfizetünk. A Google Drive esetében az offline fájlelérés és munka is lehetséges majd, amikor rácsatlakozunk az internetre, akkor szinkronizál a rendszer.

Másodszor, a biztonsági kérdésekkel kell foglalkoznunk, mert az a legnagyobb gyengesége a felhőknek. Nem elég egy összetett jelszó megadása a fiókunk védelméért. Használjuk a kétlépcsős azonosítást, mely az online banki ügyintézésből lehet ismert első sorban. Ekkor egy jelszót küld el nekünk a rendszer egy olyan felületen keresztül, amit feltehetőleg csak mi látunk. Ha valahol be akarunk jelentkezni, csak akkor férünk hozzá a fiókhoz, ha ezt az elküldött kódot is meg tudjuk adni. Mindig győződjünk meg arról, hogy kijelentkeztünk a fiókunkból, ha más is hozzáférhet a számítógéphez, amin bejelentkeztünk, és akár havonta váltsunk jelszót.

A felhő szolgáltatás jövője

A legvalószínűbb jóslat a felhő szolgáltatás fejlődésével kapcsolatban, hogy egyre több program válik függetlenné a hardvertől. Nem kell telepítenünk például irodai szoftvereket egy számítógépre, csak bejelentkezünk és minden úgy lesz rajta, mintha évek óta használnánk azt a gépet. Ebben a Chromebook nevű laptop jár az élen, mely a Google fejlesztése. Nem lehet rá telepíteni hagyományos programokat, csak a felhőben található szoftvereket használhatjuk vele és mindent felment a saját online tárhelyünkre. Mivel így a Chromebook-on alig vannak fájlok és programok, nagyon gyorsan fut és nem nehéz a rendszer kezelése.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =