2010.03.08. in hr menedzsment

Távmunkával közel a család?

Távmunkával közel a család? - PRove Kommunikáció blog

Nem meglepő, hogy míg a távmunka világszerte erősödő és terjedő tendenciát mutat, Magyarországon kevésbé elfogadott, atipikus foglalkoztatási formaként tartják számon, melyet valamiféle misztikusan vágyott jóérzés és félelemmel teli rettegés vesz körül mind az alkalmazottak, mind a munkáltatók részéről.

A távmunka többnyire olyan munkavégzési forma, melyet informatikai eszközök segítségével, a munkaadó székhelyétől, telephelyétől fizikailag távol eső, de zavartalan munkavégzésre alkalmas környezetben végeznek. A magyar jog a Munka Törvénykönyvében nevesíti a távmunkát, és szabályozza az alkalmazhatóságot is. De ez a fajta munkamódszer vállalkozói jogviszonyban, önfoglalkoztatók esetén is működik. Ilyenkor alapfeltétel a vállalkozói szerződés! Maga a távmunka (az általa meghatározott feladat vagy munkakör) a gazdaság bármely ágazatában elképzelhető számítógép, vagy valamilyen infokommunikációs eszköz segítségével végezhető szövegszerkesztés, fordítás, honlap-szerkesztés, programozás, telefonos ügyfélszolgálat, tervezés, elemzés, kutatás, fórum-moderálás, chat-support, virtuális asszisztens stb. A borítékolást, a szórólapozást nem szabad összetéveszteni a távmunkával!

Távmunkával közel a család?A távmunka után sóvárgó alkalmazottak számára előnyt jelent a megnövekedett és lazább (otthoni) tér általi szabadság, mely jó hatással van az egészségre. Például a csökkenő stressz miatt. De a megváltozott környezet pozitívan befolyásolhatja a teljesítményt is főleg, ha valakit ösztönöz saját belső motivációja és nem túl nagy a társaságigénye. Akiknek a távmunka életmódváltozással jár, azoknak lehetősége van kiküszöbölni az ingázás problémáját, rendezni a családi kapcsolatokat, ergonomikus munkakörnyezetet kialakítani, vagy alakítani a munkavégzés egyéb körülményeit, ütemezését. Aki viszont nem tud magányos farkasként, ellenőrzés nélkül dolgozni annál jelentkezik az elszigetelődés, a szociális kapcsolatok leépülése, időkoordinációs problémák és a munkamánia. Súlyos esetben depresszió vagy más fizikai tünetekkel járó probléma. Bár a távmunkában dolgozók is mehetnek táppénzre, a keresőképtelenség megelőzése érdekében érdemes komolyan végiggondolni mikor is vágj bele a távmunkás életbe.

Hogyan legyél távmunkás?

Vedd számba, milyen munkát tudnál távmunkában végezni, milyen saját eszköz adott hozzá. Értesz-e ezekhez az eszközökhöz nagy biztonsággal. Elsősorban nem munkát, hanem távoli helyről végezhető feladatot érdemes keresni, többnyire ugyanúgy, mint az alkalmazotti státusz esetében. Sose adj ki távmunka reményében előre pénzt, mert pórul járhatsz! Internetes szerződéskötés esetén alaposan tájékozódj, és inkább ne regisztrálj olyan helyeken, ahol nem világos vagy ellentmondásos a feltétel. Őszintén vizsgáld meg, alkalmas vagy-e a távmunkában történő munkavégzésre (pl.: önfegyelem, önállóság, kreativitás, koncentráló képesség). Meg tudod-e teremteni a távmunka környezeti és eszközfeltételeit, illetve képes leszel-e saját magadat képezni annak érdekében, hogy versenyképes maradj szakmádban és a piacon! Ne felejtsd el felkészíteni környezeted a változásra és az új körülményekre. Hiszen ez a fajta életmód bár szabadabb, mégsem egész éven át tartó nyári vakációzás!

Távmunkával közel a család?A mai magyar munkakörülmények és munkamorál egyik veszélye, hogy a távmunkás kikerül a vezetők látóköréből, ezért rendszeresen elfelejtkeznek róla fizetésemelésnél, jutalmaknál, stb. De mivel a távmunka a foglalkoztatók számára is előnyt jelenthet (nem mindig), ilyen irányú elképzeléseidet érveléssel lehet a munkaadó felé vonzóvá tenni. Pénzt spórolhat azzal, ha csökken a rezsiköltség, az utazási támogatás, a betegállományban töltött napok száma és a fenntartott vagy újonnan megvásárolandó munkaeszközök száma. Nagyobb lesz az alkalmazottak számára a munkatér, csökken a fluktuáció. Illetve nem kell a betanítással bajlódni, hiszen a régi kollega távmunkában is érti a dolgát.

Fontos, hogy jelenlegi munkád átvihető legyen távmunkába és biztos helyed legyen a cégednél. Mindenképpen fel kell mérned, hogy alkalmazód lelkileg és technikailag felkészült-e a távmunkában való foglalkoztatásra. Alkalmazottként távmunka javaslatoddal innovációra hajló, eredménycentrikus vezetőt keress meg, kérj próbaidős lehetőséget, hogy mindketten láthassátok hatékonyabb megoldás-e a távmunka. Alkalmazottak távmunkában történő alkalmazásának leggyakoribb indoka a terhesség, a betegségek, a több órás ingázás, vagy a költségek csökkentése.

Mikor ne vegyél komolyan egy távmunka lehetőséget?

Ha olyan céggel találod magad szembe, amelynek:

 • nincs adószáma, cégszáma,
 • a hirdetésben szereplő adatai között nem szerepel pontos név és cím,
 • ködösen beszélnek arról, hogy pontosan, milyen munkáról van szó,
 • az első kérdés arra vonatkozik dolgoznál-e nem bejelentett formában,
 • emelt díjas telefonszámot kell hívni, vagy kezdőcsomagot kell vásárolni.

Az is elég gyanús, ha egy cégnek csak ingyenes e-mail címe van.

Mit tartalmazzon a távmunka szerződése?

 • A felek pontos adatait,
 • a munkavégzés feltételeit és az azokat biztosító körülményeket (rögzíteni kell melyik fél köteles ezeket biztosítani),
 • a teljesítményre vonatkozó konkrét elvárásokat,
 • a próbaidőre vonatkozó időbeni és pénzbeli kitételeket,
 • a munkaidőt és a megfelelő beosztást, illetve az ehhez kapcsolódó jogokat,
 • az elszámolási módot és időt.

Ma Magyarországon távmunkát találni nem a legkönnyebb feladat, de nem is lehetetlen küldetés. A legfontosabb azonban, hogy önmagunkban biztosak legyünk, mert egy távmunkásnak az egyszerűsödött életkörülmények mellett is keményen kell dolgoznia.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − hat =