2022.04.11. in marketing és pr

A Telegram 2013-tól nagy sikerű applikáció

Telegram - a nagy sikerű applikáció.

A Telegramot 2013 márciusában, immáron 9 éve alapította meg egy orosz testvérpár.

Az MTProto titkosítás nagy terhelés alatti tesztelésének platformjaként indult nagy sikerű applikáció, rögtön hatalmas eredményeketért el. (A Telegram történetének egyik érdekessége, hogy már 2003-ban, 10 évvel a Messenger megjelenése előtt valaki regisztrálta a telegram.org domaint.)

A Telegram története 2011 telén kezdődik. December 4-én tartották az Állami Duma választásait, amelyek eredménye tömeges elégedetlenséget, sok napos tiltakozást és felvonulást váltott ki. Pavel Durov volt a VKontakte vezérigazgatója, a VKontakte pedig a fő platform, ahol az ellenzék kommunikált egymással. Amikor a hatóságok azt követelték, hogy blokkolja a tüntetők csoportjait, elutasította. Öt nappal később Durov figyelmen kívül hagyta az ügyészség felszólítását, és egy nyomozó érkezett az OMON csoportjával a Kresztovszkij-szigeti lakásába. Az egyik verzió szerint Durov ekkor jött rá, hogy nem tud gyorsan és biztonságosan átadni fontos információkat idősebb testvérének, Nikolajnak.

Az újévre a konfliktust elhallgattatták. Talán Durov levele Vladiszlav Surkovhoz játszott ebben szerepet, amikor megpróbálta elmagyarázni, hogy a VKontakte nem vesz részt a politikában, betartja az orosz törvényeket és kész az együttműködésre, de a tiltakozó csoportok blokkolására tett kísérletek oda fognak vezetni, hogy minden tevékenység átkerül a Facebookra, amelyet nem irányít a hatóság.

Pavel Durov a New York Timesnak adott interjújában mondta el először, hogy a kiinduló ötlet még 2011-ben támadt.

Ma már a világ minden pontján, széles körben használják az emberek a Telegramot. A nagy sikerű applikáció tulajdonképpen egy üzenetek küldésére alkalmas felület, amely a személyes adatokat – legyen szó képekről, üzenetekről, hangfájlokról vagy dokumentumokról – teljes mértékben privát információként kezeli. Így semmilyen adatgyűjtés nem történik a Telegram használata közben.

2014-ben megjelent a Telegram HD program frissített verziója az App Store számára, ami továbbfejlesztett támogatást nyújtott a kiváló minőségű fényképekhez és videókhoz, valamint támogatta a GIF-fájlokat. Ugyanebben az évben, októberben jelent meg a becenevek támogatása, amelynek köszönhetően anélkül kommunikálhatunk, hogy a többi felhasználó láthatná a telefonszámunkat. 2015-ben matricatámogatás, 2016-ban az elküldött üzenetek szerkesztésének lehetősége, illetve a blogplatform elindítása érkezett.

2017-ben lett lehetőség az elküldött üzenetek törlésére és 2017-ben blokkolták először a Telegramot, kalózkodásért. 2018-ban megkezdődött a Telegram Passport program projekt létrehozása, ahol személyes adatok tárolhatók: számlákkal kapcsolatos információk, útlevéladatok, csekkek és egyéb dokumentumok. 2020-ban egy új típusú kommunikáció jelent meg az alkalmazásban és a felhasználók már videohívásokat is kezdeményezhettek.

Ahogyan a már jól ismert alkalmazások – mint például a WhatsApp vagy a Viber – működnek, ez az app is hasonló céllal jött létre: szöveges- és hangüzenetek, fájlok, valamint médiatartalmak közvetlen továbbításának céljával. Ilyen szempontból nem kiemelkedő ez a a nagy sikerű applikáció, azonban van néhány olyan tulajdonsága, amelyekkel a versenytársai nem rendelkeznek. A WhatsApp-ot vették alapul a Telegramhoz.

A Telegram hatalmas lefedettségének köszönhetően, a világ legtöbb pontján találhatóak szerverei.

Ez biztosítja az üzenetek nagy sebességét. A nagy sikerű applikáció népszerűségének egyik legfőbb oka, hogy a privát beszélgetések lebonyolítására rendkívül jól használható. Hiszen annak érdekében, hogy az elküldött üzeneteket valóban csak az üzenet feladója és fogadója láthassa, ez a nagyszerű applikáció saját fejlesztésű protokollt használ. Így nincs lehetősége a külső szervereknek, vállalatoknak vagy személyeknek az egymással váltott üzenetek tartalmának megszerzésére. (A végpontok közötti titkosítás rendszerét a WhatsApp, a Viber és a Signal is használja.)

Viszont annak érdekében, hogy az összes internettel rendelkező eszközről – mint laptop, telefon, tablet – el lehessen érni levelezéseinket, az applikáció tárolni fogja a beszélgetéseket. Nagy előnye ennek, hogy az összes eszközünkről akár ugyanabban az időpontban is elérhetjük az appot.

Fontos megemlíteni, hogy a Telegram jelenleg is az eredeti megalkotók kezében van. Ez azért fontos, mert így nincsenek olyan nagyvállalatok, cégek, akiknek érdeke lenne az adatgyűjtés. De azért ne legyenek illúzióink! Ha egy ország arra kényszeríti Durovot, hogy tartsa be a törvényeit, vagy a fejlesztők hibáznak a kódban, vagy Pavel Durov eladja az appot, akkor az emberek levelezésének teljes archívuma az új tulajdonosé lesz.

A Telegram olyasmit kínál, amelyre korábban még nem volt példa. Nem csoda, hogy az embereknek ilyen gyorsan a kedvencévé vált ez az app!

Az applikáción belül lehetőség van arra, hogy egy úgynevezett „csevegés önmagaddal” fül alatt írott üzeneteket, dokumentumokat, képeket és videókat eltárolhassuk egy felhőben. Egyetlen kikötés van, hogy a tárolni kívánt fájl ne legyen 1,5 GB-nál nagyobb. Ez többek között azért zseniális, mert a legtöbb esetben ez egy fizetős funkciónak számít, ám a Telegram ingyenes tárolási lehetőséget kínál.

A nagy sikerű applikáció ingyenesen letölthető Androidos, IOS-es és Windows 10-es eszközökre is egyaránt, ezzel is bővítve a felhasználók körét. A privát beszélgetések mellett, a csoportos kommunikáció is lehetséges. Egy csoportba maximum 200 000 fő kerülhet bele, ami valljuk be jelentős mennyiségű embert jelent. A csoporttagok létszámát, csakis más felvett tagok tudják bővíteni. Azonban, az adott csoport adminisztrátorának van olyan privilégiuma, hogy létrehozhat egy hivatkozást. Ennek lényege és előnye, hogy olyan embereket is meglehet hívni az adott csoportba, akik még nem rendelkeznek az applikációval vagy nincsenek a kapcsolataink között regisztrálva.

Úgynevezett szupercsoportok létrehozása is lehetséges. Az ilyen jellegű körök, azért jönnek létre, hogy a hasonló érdeklődési körrel rendelkezők, az azonos helyen élők vagy az egy városban lakók számukra elérhető felületen kommunikálhassanak. Lényegében közös teret biztosít azoknak, akik valamilyen közös ponttal rendelkeznek.

2020 februárjában a Telegram kiadott egy frissítést, amely a „Közelben lévő emberek” funkció új verzióját tartalmazza. Ez lehetővé tette, hogy megtaláljuk azokat, akik 100-6000 méteres körzetben vannak, így a funkció attól a pillanattól randevúzásra is használható lett.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Telegram kitűnik a társai közül, minthogy az applikációban távíró botok vannak jelen.

Ezek arra hivatottak, hogy végrehajtsanak műveleteket, ütemezett parancsokat. Ezzel időt és energiát spórolva a felhasználóknak. A programozhatósága végtelen számú lehetőséget kínál mindenkinek. Ilyenek például automatikus válasz, szövegek fordítása vagy éppen kérdések feltétele. A reakció gyors, releváns és napszaktól független. A már meglévő botok számtalan igényt kielégíthetnek, amennyiben viszont önállóan szeretnénk a programozását a kezünkbe venni, akkor arra is van lehetőség az applikáció keretein belül.

A botokkal, a könnyen személyre szabható felülettel, a biztonságos információátvitellel és a széles körű lefedettséggel összességében elmondhatjuk, hogy egy réspiacot fed le teljesen ez a nagy sikerű applikáció a piacon. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy nem csak egy bizonyos űrt töltött be az app a megjelenésével, hanem előremutató és innovatív megoldásokat is kínál a felhasználóknak és a versenytársaknak egyaránt.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 4 =