2020.04.14. in marketing és pr

Új Facebook-fejlesztések (5)

Új Facebook-fejlesztések

A koronavírus kapcsán sok cég állt elő új fejlesztésekkel, főleg a social mediával foglalkozók.

De más területeken is igyekeznek minél előbb hasznos dolgokat fejleszteni most, hogy sokan otthon ragadtak a négy fal között és megnövekedett az online felületek használata. Természetesen születtek új Facebook-fejlesztések is. Néhány példát mutatunk, amiket újonnan csinált a Facebook csapata:

1. A koronavírus platform

Ezt a funkciót a hírfolyam tetején, vagy a kedvelt oldalak című lista legtetején, a felfedezés fül alatt COVID-19-néven. Azt mutatja meg, világszerte hogy áll a COVID-19 terjedése, visszaszorítása, az elhalálozási, illetve gyógyulási arányok. Olyan információs panelt adtak a hírfolyamhoz, amelyre kattintva a területünk szerint illetékes hivatalos tájékoztató szervet is el tudjuk érni, illetve információkat kapunk a WHO-tól, és a CDC-től. A térkép mellett egy közösségi teret is csináltak, ahol a szomszédok, egymáshoz közel lakók megoszthatják egymással gondolataikat, segítséget is kérhetnek, illetve tájékoztathatják egymást egy-egy adott helyzetről is.

2.  Mesterséges intelligencia moderátor

Mivel a koronavírus korlátozza a társadalmi érintkezést és a Facebook dolgozói is home offece-ba kényszerültek, a szociális platformok inkább az AI-re támaszkodnak a tartalmak moderálásánál. A probléma ott kezdődik, hogy sok koronavírusról szóló hírt, ami valós adatokat tartalmaz, spamként érzékelnek a szűrők. A megosztás után a felhasználók üzenetet kapnak arról, hogy tartalmuk – néha csak egy cikk hivatkozása – sérti a Facebook közösségi szabályait. „Keményen dolgozunk a kereskedelmi jellegű kéretlen tartalmak terjedésének megfékezésén, hogy megelőzzük a hamis hirdetéseket, a csalásokat, a biztonsági visszaéléseket, amelyek mindegyike hátrányosan érinti az emberek lehetőségeit, hogy tartalmakat oszthassanak meg és kapcsolatot tarthassanak egymással. Nem engedjük félrevezető vagy pontatlan információk használatát a kedvelések, követők vagy megosztások számának növelése céljából.” – így szól a platform szabálya.

Ezek az elhamarkodott Facebook-fejlesztések és a hiba emlékeztetőül szolgál arra, hogy bármilyen típusú automatizált rendszer továbbra is elromolhat, és ez még elterjedtebbé válhat, mivel több vállalat, köztük a Twitter és a YouTube is, automatikus tartalommoderálásra kényszerül hagyatkozni a koronavírus-járvány idején. A szolgáltatók azt mondják, hogy a társadalmi érintkezés elkerülése érdekében teszik ezt, mivel sok alkalmazott kénytelen otthonról dolgozni. Ezen a héten arra is figyelmeztették a felhasználókat, hogy az automatikus moderálás növekedése miatt több üzenet, poszt, megosztás hibásan törlésre kerülhet, de igyekeznek javítani a problémán.

3. Új Facebook külső

Megújult a Facebook kinézete is. A felhasználók többsége számára már elérhetővé vált az új dizájn, de még nem mindenkihez jutott el. Több újdonság is van benne, melyek közül csak az egyik, hogy már számítógépen is használható sötét módban a közösségi oldal. Az új Facebook megtekintéséhez és használatához be kell menni a saját fiók fülbe (a jobb fölső sarokban lévő, lefelé mutató nyíl), ott a lenyíló ablakban megjelenik a „Váltás az új Facebookra” opció, majd arra rákattintva már használható is az új felület. Ha nem találja, akkor az azt jelenti, hogy még nem érkezett meg a friss hírfolyam és a sötét mód sem. Az új Facebook-fejlesztések egy sokkal szebb, letisztultabb, áttekinthetőbb felületet eredményeztek.

A Hírfolyam tetejére kerültek át azok az elemek, amelyek a legfontosabbnak vélt egységek számunkra. Ezek mellé bekerült egy Gaming nevű lapfül is, ahol kifejezetten a játékosok által készített/közvetített videókat nézhetjük meg. Változott az üzenetküldés is. Ha a jobb oldali sávban nem találjuk az ismerősünket, akkor elég csak a jobb alsó sarokban található chates ikonra kattintani, majd begépelni annak az ismerősünknek a nevét, akivel szeretnénk csevegni. Fiók menüből visszaválthatunk a klasszikusra is, ám a Facebook szerint ezt már nem sokáig tehetjük meg, az idei év folyamán ugyanis véglegessé válik a modern dizájn. Egyelőre nagyon sok dicséretet nem láttunk a felhasználóktól a Facebook-fejlesztések, csak köpködést, így még a változtatások jóságáról nem igazán nyilatkoznánk.

4. Apple Watch okosórákra írt csevegő

Ezen keresztül a felhasználók közeli ismerőseikkel cseveghetnek. A Kit (Keep in Touch) nevű alkalmazás QR-kódokat használ a Facebook már létező Messenger szolgáltatásán túl. Az aktiválásához először be kell szkennelni egy QR-kódot az okosórán, vagy megadható egy bejelentkezési kód is a Facebook eszközkezelő oldalán. Ezután ki kell választani a messengerismerőst, akivel kapcsolatot szeretnénk tartani. Az app előnye: értesítések érkeznek a kijelzőre, egy érintéssel küldhető hangklip, emoji, helyadat úgy, ahogy az iMessage is használható az Apple okosóráin.

Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók mobiltelefon nélkül is tarthassák a kapcsolatot a legközelebbi ismerősökkel. Bár a Facebook Messengernek van Apple Watch támogatása, a Kit a legközelebbi kapcsolatokra fókuszál. A kezelőfelületét is ezt figyelembe véve tervezték. Jelenleg iOS 13.2, watchOS 6.1, vagy annál frissebb rendszerekkel kompatibilis, az Apple Watchon keresztül elérhető App Store-ból szerezhető be, egyelőre csak Kanadában.

5.  Quiet Mode – Ne zavarj!

Gyakorlatilag korlátozza az értesítéseket, hogy azok munka közben vagy baráti összejöveteleken ne vonják el a figyelmet. A funkciót manuálisan is be lehet állítani, de akár egy egész hétre meg lehet adni, mikor ne zaklasson bennünket az app. A “Facebookon töltött időd” már korábban bekerült az alkalmazásba, ami statisztikát készít arról, hogy mennyi vagyunk a közösségi oldalon. A két funkció mostantól egy helyen lesz elérhető. iOS platformon már most is elérhető, Androidra várhatóan júniusban érkezik.

Tehát ezek a Facebook-fejlesztések láttak napvilágot az elmúlt időszakban, de a koronavírus elleni harc, illetve a hirtelen megváltozott munkaerőpiaci változások, és a tanulási formák átalakulása biztosan hoz majd még új fejlesztéseket, ami nem biztos, hogy hasznos lesz, de minden egyes apró lépés hozzájárul a fejlődéshez.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 2 =