2024.01.02. in marketing és pr, vezetői tanácsadás

Fogyasztóvédelmi törvény – változás 2024. január elsejétől

Fogyasztóvédelmi törvény – változás 2024. január elsejétől

Megint van kényszer, ok és lehetőség felülvizsgálni a honlapokon lévő ÁSZF-et!

2024. január 1-jétől ugyanis megint változik a fogyasztóvédelmi törvény. A változtatás célja az volt, hogy gyorsabbá és szélesebb körben elérhetővé váljon a fogyasztóvédelmi jogvitáknál a békéltetés, a peren kívüli ingyenes vitarendezés.

Ez azt jelenti, hogy a kamarák hatásköre alá tartozó békéltető testületek 200 ezer forint alatti igénynél, fogyasztói panasz esetén, kötelező érvényű határozatot hoznak.

Továbbra is elutasíthatják a fogyasztói panaszt, ha az nem megalapozott, vagy megalapozottnak tartott panasz esetében születhet egyezség a fogyasztó és a vállalkozás között a rendezéséről, viszont egyezség hiányában ajánlást vagy, ez az új 2024-től, kötelezést adhat ki a testület.

Tehetik majd mindezt az alávetési nyilatkozat nélkül is, ha a fogyasztói kérelem megalapozott és az érvényesíteni kívánt kárigény nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ha egy vállalkozás nem teljesíti a határozatot, a fogyasztó 15 munkanap után kérheti a bíróságtól, hogy a kötelezést végrehajtási záradékkal lássák el. Ezzel egyetlen fogyasztó is végrehajtási eljárást kezdeményezhet egy vállalkozással szemben. Mert a kötelezést tartalmazó határozat egy azonnal végrehajtható határozat.

A békéltető testület szerint ezzel nő az eljárások szerepe és jelentősége, és a vállalkozásoknak az eddigiekhez képest még inkább érdekében áll majd, hogy a békéltető eljárásokon megjelenjenek és a fogyasztó megalapozott igénye esetén egyezséget kössenek.

A 200 ezer forintos összeghatárt a fogyasztóvédelmi törvény határozza meg, ha a fogyasztó igénye ennél magasabb és megalapozott, januártól akkor is csak ajánlást tartalmazó határozatot kaphat, ha a vállalkozás nem tesz alávetési nyilatkozatot. Ennek végrehajtása továbbra sem lesz kötelező, és amennyiben a vállalkozás az ajánlásban foglaltakat nem teljesíti, annak végrehajtását sem lehet kezdeményezni. Ha van alávetési nyilatkozat, akkor a megalapozottnak talált panaszok esetében a teljesítés megtagadásának jogkövetkezménye nem csak annyi lesz, hogy a vállalkozás felkerül egy „ajánlást nem teljesítő vállalkozások” nevű feketelistára. 2024. január 1-jétől a 200 ezer forint összeghatár feletti megalapozott kérelmeknél alávetés mellett kiadható lesz a kötelezést tartalmazó határozat.

A 200 ezer forintos összeghatárt a fogyasztóvédelmi törvény határozza meg, ha a fogyasztó igénye ennél magasabb és megalapozott, januártól akkor is csak ajánlást tartalmazó határozatot kaphat, ha a vállalkozás nem tesz alávetési nyilatkozatot.

Új szabály és fogyasztóvédelmi tv. változás az is, hogy 2024-től, fő szabály szerint, online járnak el a békéltető testületek

Így a vállalkozásoknak biztosítania kell a meghallgatásokon az online részvételt. Talán ez költség- és időkímélőbbé teszi a békéltető eljárás folyamatát. 2024 januárjától személyes meghallgatást csak akkor tartanak, ha azt a fogyasztó kérelmében, vagy az eljárás megindítása előtti nyilatkoztatáskor kéri.

2024-től a jelenlegi 20 testület helyett 8 regionális békéltető testületi központ lesz. Bár az egyes vármegyeszékhelyeken lehet személyes meghallgatás a fogyasztó választása szerint, bővülnek a személyes meghallgatási helyek a nem vármegyeszékhely jogú városokban. (20 helyett 27 helyen lesz biztosított).

Panasz esetén a kötelezést tartalmazó határozatban általában a kézbesítését követően tizenöt napos határidőt kap a vállalkozás a teljesítésre. Januártól, nem teljesítés esetén, a fogyasztó a 16. napon kérheti, hogy a bíróság végrehajtási záradékot tegyen a határozatra. Ha lejárt a határidő, a költséggel járó végrehajtást a panaszosnak kell kérelmeznie, ezt a végrehajtást kérő megelőlegezi aztán az adós viseli. Ez vonatkozik a békéltetésben kiadott, végre nem hajtott kötelezésre indított végrehajtásra is.

A fogyasztóvédelmi törvény változásai erősen indokolják felülvizsgálni az ÁSZF tartalmát.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenhat =