2022.05.13. in marketing és pr

Közösségi média hírek – A Twitter legnagyobb újításai 2022 májusában

Közösségi média hírek – A Twitter legnagyobb újításai - PRove Kommunikáció

Avagy mit lehet tudni a Twitter Circle-ről, a szerkesztés gombról és egyebekről.

 

Újabb fontos közösségi média hírek jelentek meg, mert eredményes hetet zárt a hétvégén a Twitter. Az ugrásszerű médianépszerűség egy része Elon Musk folyamatban lévő hatalomátvételéből fakad. (Mint ismeretes Musk 2022. április 14-én tett ajánlatot a Twitter megvásárlására, részvényenként 54,2 dolláros áron, ezzel 43,39 milliárd dollárra értékelve a céget.) A népszerűség  másik része olyan fejlesztéseken alapul, amin már egy jó ideje dolgoznak. Lássuk, mik ezek!

Twitter Cirlcle

A Twitter bejelentette, hogy teszteli a Twitter Circle nevű funkciót, amely lehetővé teszi a tweet-ek megosztását emberek egy kiválasztott csoportjával. Ez hasonló az Instagram Közeli barátok funkciójához vagy ahhoz, amit a Google Plus próbált elérni 2011-ben. A funkció jelenleg korlátozott számú felhasználó számára érhető el világszerte. Aki rendelkezik vele, akár 150 embert is felvehet az általa létrehozott körbe. Érdekes módon bárkit felvehetünk egy körbe, még akkor is, ha az illető nem is követ minket. Új tweet létrehozásánál lehetőségünk lesz eldönteni, hogy mindenkivel megosztjuk vagy csak az általunk létrehozott körrel.

A körben lévő felhasználók láthatják a velük megosztott tweeteket. A szokásos módon tudnak válaszolni, de nem tudják újra tweetelni – legalábbis képernyőkép készítése nélkül. Illetve sak a kör létrehozója láthatja a körben lévők listáját.

Egy másik közösségi média berkein belül is furcsaság, hogy az emberek nem tudják kivonni magukat a körből, csak elnémítani tudják a beszélgetéseket. Azt, hogy ez a konkrét funkció így marad-e vagy sem, amikor szélesebb körben is elterjed, még nem tudható. Jelenleg, ha valaki rendelkezik hozzáféréssel a Twitter-körökhöz, a következő alkalommal, amikor iOS, Android vagy webalkalmazással tweetel, be kell majd állítania egyet.

Fizetős lehet a Twitter?

Ezen a héten Musk egy rossz szabadkőműves szójátékot írt a Twitteren, amit egy kijelentés követett, miszerint a Twitter mindig ingyenes lesz az alkalmi felhasználók számára, de a kereskedelmi és állami felhasználók számára talán egy kis költséggel járhat. Önmagában nem hangzik szörnyű ötletnek. De a fizetős vállalati opció megvalósítási lehetősége anélkül, hogy megsértené a szólásszabadságot vagy, hogy mindenkit bosszantana kevésbé valószínű.

A Twitter jelenleg rendelkezik Twitter Blue nevű fizetős előfizetéses szolgáltatással. Havi 3 dollárba kerül és olyan felhasználói funkciókat kaphatunk vele, mint a Tweet visszavonása és a könyvjelző mappák. Egy már törölt tweetben Elon Musk azt is javasolta, hogy ellenőrizzék a Twitter Blue felhasználóit és engedélyezzék számukra a hirdetések nélküli élményt.

Tehát bármit is mond Musk arról, hogy nem aggódik a Twitter pénzügyi kimutatásai miatt, elég egyértelmű, hogy arra fogja ösztönözni a céget, hogy a közeljövőben különféle bevételszerzési módokat találjon.

A szerkesztés gomb

A Twitter talán kap egy szerkesztés gombot is. Ehhez a fejlesztéshez viszont nem volt köze Elon Musk felvásárlási ügyletének, mert már egy ideje fejlesztés alatt állt. Múltbeli nyilatkozatai alapján, ha a közösségi média cég átvétele megtörténik, a funkciót valószínűleg széles körben fogják terjeszteni. A szerkesztett tweetek technikailag új tweetek lesznek, amelyek az eredetire hivatkoznak és a szerkesztett tweet ilyenként lesz megjelölve. Ez azt jelenti, hogy ha valaki szerkeszt egy tweetet, az már retweeteltnek fog számítani.

Sajnos a Twitterről korábban kitiltott „ultrán legrosszabb” trollokhoz tartozó profilok százai próbáltak visszatérni a közösségi média platformra Elon Musk felvásárlási ajánlatát követően és a közelmúltban megugrott az aktivitás a deplatformált gyűlöletcsoportok között. A közösségi média pedig hatalom.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × öt =