2017.01.09. in marketing és pr

Augmented Reality – a kiterjesztett valóság

Augmented Reality - a kiterjesztett valóság

Egyre több embert foglalkoztat a jövő technológiájának rohamos fejlődése. Többek szerint az Augmented Reality (AR) teljesen megváltoztatja majd a jövő emberének életét.

Augmented Reality - a kiterjesztett valóságBlogbejegyzésünkben elmondjuk, hogyan kell elképzelni ezt az egészet, továbbá különbséget teszünk a virtuális és a kiterjesztett valóság, másnéven az Augmented Reality között.

A videojátékok már lassan 30 éve, az internet magáncélú felhasználása az 1990-es évek óta, míg a közösségi oldalak több mint egy évtizede történő megjelenése, mind egy úgynevezett virtuális valóságot teremtenek a felhasználó számára. A virtuális valóság a számítógépek technológiájára utal, mely különböző szoftverek segítségével valósághű képeket, videókat, hangokat és érzéseket, tehát a valóság tökéletes vagy tökéletesre törekvő másolatát közvetítik a felhasználó számára. Az idő előrehaladtával e számítógépes szoftverek és technológiák, (elég, ha csak a videojátékok grafikájának fejlődéséra utalunk) egyre kidolgozottabban és aprólékosabban jeleníti meg ezeket a képeket és hangokat, egyre élethűbben produkálva a valóság mását.

Napjainkban a kutatók, a mérnökök grafikáikat az eddig használt eszközökről, a TV és a számítógép képernyőiről áthelyezik, más szóval kiterjesztik és integrálják a valós környezetbe. Ettől a ponttól kezdve pedig már nem tudjuk élesen elkülöníteni a valódi és a virtuális valóságot, a valódi környezetet a számítógép által generált környezettől, tehát egy teljesen új terület, a kiterjesztett valóság jön létre. Így az ember már nem külső szemlélője, hanem integrált része, egy új, virtuális tárgyakkal felszerelt valós világnak.

A virtuális világ kiterjesztéséhez csupán egy erre alkalmas eszköz, például: szemüveg, kontaktlencse, egy telefon egy tablet, egy TV-képernyő, vagy egy webkamerával összekapcsolt számítógép szükséges. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, akkor azt mondhatnánk, hogy az Augmented Reality tulajdonképpen egy varázslatos ablak, amin keresztülnézve „valótlan” tárgyaknak, vagy akár élőlényeknek lehetünk szemtanúi a valóságban.

Az Augmented Reality funkciói

Az első a 3D-s megtekintés, melynek segítségével valós méretű 3D-s modelleket, látványterveket, élőlényeket, vagy élettelen tárgyakat ültethetünk át a valóságba. Ezzel a funkcióval könnyedén bepillantást nyerhetünk készülő lakásunk, vagy házunk látványterveibe. Egyszerűen odapróbálhatjuk a kinézett bútort a megfelelő helyiségébe. Vagy akár meg is nézhetjük, hogyan áll a webshopban kinézett ruha, anélkül, hogy felpróbálnánk azt.

A második funkció a kiterjesztett valóság keresője. Ennek a funkciónak köszönhetően bármikor, bármiről, pillanatok alatt megtalálhatjuk a keresett információkat. Egyszerűen csak az adott tárgy felé irányítjuk készülékünket, mint hogyha le akarnánk azt fényképezni. Az pedig felkínálja az általunk keresett információkat, hosszú percekig tartó kereséstől megkímélve a felhasználót.

Az Augmented Reality harmadik funkciója nem más, mint a játékok világa. Teljesen új, magával ragadó tapasztalatokat és érzéseket nyújt, mikor a játék, a játékos saját környezetét használja fel színtér megteremtéséhez. Képzeljük csak el az élményt, amikor a saját hálószobánkban kell üldöznünk valakit, vagy éppen, amikor zombik rohangálnak a konyhában. Napjaink egyik, az Augmented Reality vívmányaival élő, játéka a Pokémon Go, amikor is a játékosok virtuális Pokémonokat gyűjtenek a valódi világ térképén.

Tehát, míg a virtuális valóság egy mesterséges, számítógép által generált szimuláció vagy kikapcsolódás egy valós környezetben vagy helyzetben, addig az Augmented Reality egy olyan technológia, amely egy létező valóságot generál számunkra, amivel akár kölcsönhatásba is léphetünk.

A kettő nem feltétlen működik egymástól függetlenül. Az Augmented Reality tehát nem csak a szórakozás vagy egy vad futurisztikus koncepció. Hanem a tervezésben és az információszerzésben is hasznos funkciókkal látja el a mai kor és a jövő emberét. Intelligens szemüveg vak emberek számára.

Néhány app, amely a kiterjesztett valóság lehetőségét biztosítja már most is nagyon népszerű. A Pokémon Go-t már említettük, de figyelemre méltó még az ingyenes Ink Hunter app is. Melyet akkor érdemes használni, ha leendő tetoválásunkról kívánunk dönteni. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy az előre elkészített vagy akár általunk tervezett tetoválást felpróbáljuk a testünkre. A Star Chart, akár oktatási célokat is szolgálhat, mert az eget és a csillagokat lehet vele kémlelni.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − hat =