Mikor van itt az ideje egy saját blog létrehozásának?

Mikor van itt az ideje egy saját blog létrehozásának?

A caféblog (Nők Lapja cafe) 2021-es januári megszűnésével sokakban merült fel a kérdés, hol folytassák tovább a blogírást.

Nos, van néhány lehetőségünk kiválasztani a számunkra megfelelő típusú blogot, de az tény, hogy a már a Cafeblog bloggerei is érezték, mégis váratlanul érte őket a Central Médiacsoport októberi bejelentése, miszerint 2021. január elsejétől megszüntetik blogszolgáltatásukat. Ugyan a 2012-ben indult blogrendszer cafeblog.hu doménjét nem törlik majd, de jövő évtől már nem lehet az ott lévő blogokat szerkeszteni. Aki még emlékszik rá, az tudja, hogy a menőség 2013-ban a húsz leglátogatottabb oldal gazdája között havonta kiosztott egymillió forinttal kezdődött.

Így a Cafeblog idővel a második piacvezető helyet tudhatta magáénak. De a szakma szerint idén már nem ment valami jól a szekér. Az idei év elején jelenlévő közel kétmillió belföldi felhasználó szeptemberben már csak 1,1 millió volt. Májustól a bloggerek javadalmazását is jelentősen visszavették, csak havi 250 ezer forintot osztottak szét a top 10 blog között.

Döntésüket azzal indokolták, hogy az elmúlt években jelentősen átalakult nem professzionális tartalomgyártás műfaja. Népszerűbbek lettek a rövidebb, mozgóképes formátumok és a csatornák is változtak és a Central Médiacsoport a jövőben még inkább a piacvezető, hiteles, újságírók által előállított márkáira kíván fókuszálni. Egyébként a roppant korrekten zajló folyamat egyik ismérve a 301-es átirányítás biztosítása volt.

Akik hoppon maradtak, azok még mindig dönthettek a széles tematikájú blogplatformok vagy egy teljesen saját blog mellett is.

A hazai blogszolgáltatók piacán három említésre méltó szereplő maradt. Az Inda-Labs Zrt.-hez tartozó Blog.hu, amely októberben 2,86 millió belföldi felhasználót ért el. (2020. januári adatok alapján 9244 aktív blogszerzője volt az oldalnak, akik naponta 768 posztot generáltak és 1.747 komment érkezett naponta a blogposztjaikhoz. ) A New Wave Media-érdekeltségű – origós címoldali megjelenést biztosító – Reblog 879 ezer felhasználóval és a közéleti témákra szakosodott Blogstar 441 ezer felhasználóval.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kicsik közül a legnagyobb elesett a harcmezőn és a sereget feltehetően a legnagyobb fogja felszipkázni. Nemigen láttuk a Blogstart kampányolni, pedig lehet előnyére fordíthatta volna a helyzetet. Igaz, ez az Index balhé idején fordítva sem volt igaz. (Van még két nem hazai a blogger.com és a wordpress.com.) Mindegyik esetre igaz, hogy nem lesz saját domain nevünk és olyan reklámokkal lesz tele a felületünk, amikre nincs ráhatásunk egyáltalán! És nem ez az egyetlen hátrány.

Mi lehet a jó döntés blogoldal ügyben?

Ha valaki még kezdő a blogírásban és kevés az állandó, visszatérő olvasója, akkor célszerű lehet a fent említett blogplatformok közül választani. Ugyanis egy-egy jó bejegyzéssel olvasottságot, ismertséget szerezhetünk, ha az írásunk megjelenik a platform főoldalán. Így nagyobb esélyünk van felfuttatni és látogatottabbá tenni a blogunkat. Ráadásul olvasottság hiányában egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés bevételt szerezhetünk, viszont szinte zéró beruházással lehet egy blogfelületünk, hiszen ingyenes.

Azonban, ha úgy döntünk, ezt a típusú megoldást válasszuk, tisztában kell lenni azzal, hogy a platform megjelenésének tervezése korlátozott eszközökkel bír, csak kevés sablon közül választhatunk. Így az egyedi, különleges és személyre szabott design-ról le kell mondanunk. Továbbá, mivel a platform szerverén működik a blog, bármikor előfordulhat, úgy, mint az nlc esetében, hogy megszűnik a platform, így újra új helyre kell költöztetnünk a blogot, ami újabb időt és energiát emészt fel. Sok szolgáltatónál a SEO lehetőségek sem igazán jók. Ha mégis mi vagyunk látogatottak, az a blogfelületet biztosító számára hasznos.

De, ha nem írunk érdekeseket, jókat, akkor is leshetjük a látogatottságot. Még egy tény. Ha az ilyen felületekről mész át saját blogra, akkor látogatottság szempontjából elveszíted a munkád minden gyümölcsét, mert nincs átirányítás. (Ezért írtuk korábban, hogy a nlc a 301-es átirányítással korrekt volt.)

Neked is megszűnt a blogod? Ha valaki még kezdő a blogírásban és kevés az állandó, visszatérő olvasója, akkor célszerű lehet a fent említett blogplatformok közül választani.

De dönthetünk úgyis, hogy a saját szekerünket toljuk.

Ekkor jön szóba a saját blog. Ez azt jelenti, hogy lehet egy teljesen saját tulajdonú blogunk, amelyben többet nem kell kompromisszumot kötnünk semmiben. Egyedi, személyre szabott megjelenéssel, sablonnal, dizájnnal felépítéssel. Ráadásul nem kell többé tartanunk az esetleges megszűnéstől, nem várt költözéstől.

De mikor jött el az ideje egy saját blognak?

Ha már tapasztalt, olvasott és ismert bloggerként vagy főállásban foglalkozunk a blogírással, akkor kedvezőbb megoldás lehet számunkra a saját blog. Így, az állandó, visszatérő olvasóink kifejezetten minket keresnek majd, nem pedig más platformokról látogatnak el hozzánk. Ebben az esetben tehát már nem a nulláról indul az olvasottságunk és lehetőségünk van bevételszerzésre hirdetésekből és szponzorált tartalmakból is. Igaz, ebben a helyzetben be kell fektetnünk valamennyit, egy teljesen új, független szerveren működő weboldal (tárhely és domain) létrehozásába, amihez az optimalizálás és a marketing is hozzáadódik, mint költség és munka.

Ezzel azonban hosszú távon időt, energiát is megtakaríthatunk. Amennyiben pedig komolyan, teljes állásban foglalkozunk a blogírással, akkor egy egyedi domain név és megjelenés professzionális hatást kelt és megbízhatóságot sugall a látogatóknak. Illetve abban az esetben ez a felállás az alap.

Amennyiben az Ön is azok közé tartozik, akiknek megszűnik a blogja 2021. január 1-től és úgy gondolja előnyösebb megoldás lenne egy teljesen saját tulajdonú blog, a PRove Kommunikáció weblapkészítési szolgáltatásáról, illetve referenciáiról bővebben itt olvashat.

Azoknak, akiknek megszűnik a blogja és a PRove Kommunikáció mellett döntenek, segítünk a korábbi tartalmait gyorsan és hatékonyan elmenteni és áthozni az új oldalára, hogy időt és energiát spóroljunk meg Önnek, illetve hogy írásai valóban az Öné maradjanak!

Vélemény, hozzászólás?

5 × négy =