2021.11.24. in marketing és pr

Bolti karácsonyi dekoráció ötletek – Miért fontos a bolt feldíszítése?

Bolti karácsonyi dekoráció ötletek

Karácsony környékén az emberek bizonyítottan többet vásárolnak, mint az év többi részében. Az azonban nem mindegy, hogy boltunk mennyit profitál ebből!

A bolti karácsonyi dekoráció megléte több okból is jelentős. Egy bolt feldíszítése nem csupán a karácsonyi hangulat megteremtéseként szolgál, és nem csak azért szükséges, mert más boltok is ezt csinálják, így mi sem akarunk kimaradni a sorból! A tökéletes karácsonyi dekorációval emelhetünk üzletünk értékén, minőségén, valamint általuk növelhetjük az eladásokat és a vásárlói hűséget is. A karácsonyi dekorációval valójában vásárlóinknak (célcsoportunknak) kell örömet okoznunk, igyekezve a lehető legeredetibb, de ugyanakkor meghitt környezetet kialakítani, amely megnyugtatja a vásárlót, de ösztönzi is a vásárlásra.

A jó dekoráció azonban az üzlet stílusát is képes megmutatni. A bolti karácsonyi dekoráció által egyszerre kell elérnünk az üzlet külseje és belseje közti koherenciát és folytonosságot, illetve a megfelelő érzelmi légkört, melyet a karácsony „megkövetel”.

Mielőtt még bármilyen dekorálásba is belekezdenénk, fontos, hogy szem előtt tartsuk a következő pontokat:

1. Ne legyen a dekoráció túl sok vagy túl giccses!

Ne rakjunk az üzlet minden szabad pontjába karácsonyi dekorációt! És semmiképp se válasszunk túl giccses díszeket, maradjunk a jó ízlés határain belül! A sok, illetve giccses díszek inkább elriasztják a vásárlókat, nem teremtik meg a kellemes karácsonyi hangulatot. Bár jól tudjuk, hogy az ünnep „elkereskedelmiesedett”, mégsem kell minden lehetséges eszközt bevetni a kereslet növelése érdekében. Sokan már az esztelen vásárlásra biztató csicsás díszek láttán is kifordulnak a boltból. Inkább meghitt, idilli hangulatot idéző dekorációkkal díszítsük üzletünket, és az eredmény is észrevehető lesz!

Európában, illetve Magyarországon az „elkereskedelmiesedés” mellett a karácsony „elamerikanizálódott”. Vagyis egyre inkább az amerikai kultúrára jellemző díszek, motívumok és tevékenységek uralják az ünnepet. Sokaknak ezért az sem tetszhet, ha piros orrú rénszarvasokkal vagy zöldruhás manókkal van minden feldíszítve. A magyar hagyományok, motívumok kikopását is megelőzhetjük, kiváltképpen a kézműves boltoknak, ajándékboltoknak és dekorációkat áruló üzleteknek fontos erre figyelni.

Tematikus bolti karácsonyi dekoráció kék és fehér színekkel

2. Egyetlen karácsonyi témát kövessünk!

Egyetlen témát követve biztosan nem esünk abba a hibába, hogy szinte minden karácsonnyal kapcsolatos díszt összevásárolunk, melyek a végén nem illenek egymáshoz. Egy téma követése a legjobb stratégia ahhoz, hogy a kirakat és az üzlet belső terének díszítése egymással harmóniában legyen. Hogyan is érhetjük el ezt?

Sokak számára az egyik főszabály, hogy csak néhány színnel dekoráljunk!
Ha nem szeretnénk vizuálisan kellemetlen és zavaró látványt létrehozni, érdemes csak néhány színnel dekorálni üzletünket. Akárcsak az öltözködésben, a karácsonyi díszek kiválasztása során is legfeljebb 3 színnel érdemes tervezni, de ezek árnyalataival is variálhatunk. Kimondottan a klasszikus piros, arany, zöld és elefántcsontfehér színekből érdemes választani, de a kék, ezüst, fehér, ciklámen, lila vagy bordó színek is nagyon népszerűek a téli, bolti karácsonyi dekoráció terén. A néhány színnel való dekoráció célja, hogy elkerüljük az összes felsorolt szín együttes jelenlétét, diszharmóniáját.

A „csak néhány szín” szabálya kisebb boltok esetében mindenképpen igaz, hiszen minél kisebb a tér, annál zavaróbb lehet a több, egymáshoz nem illő szín által nyújtott színkavalkád. Nagyobb üzletekben, például plázákban azonban több színnel is érdemes operálni, hogy igazán látványos karácsonyi dekorációt hozhassunk létre, amely ezáltal egyáltalán nem lesz unalmas, illetve monoton.

Bolti karácsonyi dekoráció - néhány színes gömbbel

3. Válasszuk ki a dekoráció fókuszpontjait!

Ha stratégiai pontokat választunk a dekorációkhoz, könnyebben felhívhatjuk magunkra a vásárlók figyelmét.

A kiválasztott dekorációnak nem csak a színek konzisztenciáján kell alapulnia, hanem az anyagokra fordított figyelmen is. Ha szeretnénk kiemelni, hogy számunkra valóban fontos a környezet védelme, akkor válasszunk természetes dekorációkat, melyek újrahasznosított termékekből, például kartonpapírból készültek. A társadalmi felelősségvállalást most értékelik az emberek.

Tematikus bolti karácsonyi dekoráció csillag díszekkel

4. Vegyük figyelembe az üzlet méretét!

Természetesen kisebb és nagyobb díszítőelemeket is vehetünk, de ezek kiválasztásakor mindig gondolni kell arra, hogy üzletünkben van-e elég szabad hely ezek elhelyezésére. Egy karácsonyfa például a kötelező elemek között van, de egy kisebb üzletben való elhelyezésénél meg kell fontolni a méretét. A túlzottan nagy díszítőelemek nem csak a helyiség méretét csökkentik, hanem a termékekről is elvonhatják a figyelmet. A fő, hogy a vásárlói útvonalat semmiképpen ne akadályozzuk! Senki ne érezze a boltot zsúfoltnak, senki ne akarjon menekülni!

Egy nagy plázában nagyobb tér áll rendelkezésre, így könnyebben elhelyezhetünk méretesebb és látványosabb díszítőelemeket is. Ebben az esetben éppen ellenkező a tényállás, hiszen arra kell figyelni, hogy a díszek észrevehetőek és feltűnőek legyenek a térben (ami legtöbbször a fejünk feletti teret jelenti). Nem szabad, hogy elvesszenek a nagy légtérben! Azonban ekkor sem előnyös, ha a dekorációs elemek túl nagyok, hiszen elvonhatják a figyelmet a közvetlen közelben lévő üzletekről. Ha pedig a földön vannak, akadályozhatják a feléjük irányuló vásárlói forgalmat.

Ha igazán nagy térrel rendelkezünk, akkor akár gyerekek és felnőttek számára is külön-külön kialakíthatunk bolti karácsonyi dekoráció által uralt területeket vagy olyan dekorációs szigeteket, sarkokat, ahol minden korcsoport képes átélni a karácsony hangulatát és akár interaktív, foglalkoztató lehetőséget is biztosít.

Bolti karácsonyi dekoráció - kirakat Mikulással és rénszarvassal

5. Az üzlet típusának és stílusának megfelelő dekorációkat válasszunk!

Az sem mindegy, hogy a bolti karácsonyi dekoráció milyen elemekből tevődik össze! Természetesen a díszekkel kellemes, békés karácsonyi hangulat kialakítása a cél, de üzletünk célcsoportjának megfelelően. Ha gyerekek számára árulunk termékeket, akkor a Mikulás és rénszarvas díszek szinte kötelezők és megengedett a színesebb dekoráció! De bármilyen másik díszt is választhatunk, mellyel örömöt szerezhetünk a legkisebbeknek is.

Általánosságban gyertyákkal, műhóval, kristályokkal, flitterekkel vagy esetleg üvegmatricákkal operálhatunk. Illetve hóemberek, ajándékok és csillagok is részét képezhetik a dekorációnak. Azonban a kreatív ötletekről, megoldásokról sem érdemes elfeledkezni, hiszen ezeket mindig értékelik az emberek, és ezekkel lehet a leginkább felkelteni a figyelmet.

Ha igazán egyedi dekorációt szeretnénk, és üzlettípusunk is megengedi, akkor használjunk újrahasznosított díszeket! Különlegességük miatt ezek egyre népszerűbbek, főleg a kézzel készített elemek. Használhatunk például zsámolyokat, ládákat, puffokat, asztalokat, vagy bármilyen tárgyat, amit át tudunk festeni a karácsonyhoz passzoló ezüst vagy arany színűre.

Bolti karácsonyi dekoráció - tematikus megjelenítés csillag díszekkel

6. Zenével és parfümmel is éreztessük a karácsonyi hangulatot!

A bolti karácsonyi dekoráció esetében az apró részletek igen is sokat számítanak, főleg a téli időszakban! Az üzletben szóló zenével és illatokon keresztül is éreztetni kell a karácsonyi hangulatot. Az ezek által létrehozott kellemes milliőnek köszönhetően a vásárlók több időt töltenek az üzletünkben, több terméket néznek és így vesznek is meg.

A parfümök tekintetében karácsonyra emlékeztető illatokat válasszunk! Ilyen például a fűszerek és gyümölcsök keverékét képező narancs, alma, fahéj és szantálfa illat. A fenyő illata is ide sorolható, mely ebben a COVID sújtotta időszakban akár a levegő fertőtlenítésére is szolgálhat. Akik számára a fenyőillat elcsépeltnek tűnik, azoknak jó hír, hogy nem is szabad belőle túl sokat használni, nehogy a mellékhelyiség illatosítójára emlékeztesse a vásárlókat. Megfelelően adagolva viszont remek karácsonyi hangulatot kelthetünk ezzel az illattal is.

Nem kell és nem is érdemes egy illathoz ragaszkodnunk, hiszen ma már rengeteg karácsonyi illatot találhatunk (alma-fahéj, mézes süti), melyeket akár az egyre népszerűbb aromadiffúzorok használatával juttathatunk a levegőbe. Másrészről, egy idő után érzékszervünk hozzászokik egy illathoz, így ha az aroma nekünk már szinte fel sem tűnik, mások számára túl erős lehet. Az illat sose legyen túl erős és fullasztó, és ne zavarja az üzletben dolgozókat sem! Ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről, főleg ebben a vírusos időszakban!

A zene esetében is a célcsoportunknak megfelelő dalokat válasszunk, de figyeljünk a jogdíjakra! A nagyobb méretű vagy bevételű üzletek megengedhetik maguknak, hogy ismertebb karácsonyi zeneszámok licencét is megvásárolják. Akiknek viszont erre nincs lehetőségük, azok bekapcsolhatják a rádiót, és adhatják például a Christmas FM által sugározott dalokat vagy kereshetnek online jogdíjmentes zenéket. Arra figyeljünk, hogy a dalok ne legyenek unalmasan ismétlődőek, hiszen bármennyire is szeretünk egy zeneszámot, egymás után háromszor már másoknak idegesítő lehet! Természetesen a hangerőt se vigyük túlzásba, karácsonykor nem a diszkó hangulatát szeretnénk átélni!

Bolti karácsonyi dekoráció - Megfelelő illatokat használjunk!

Lehet tökéletes az üzletünkben a bolti karácsonyi dekoráció, de szinte semmit sem ér, ha nem tudunk belőle előnyt kovácsolni!

Ha nem tesszük közzé meghosszabbított ünnepi nyitvatartásunkat, akkor csak a felénk tévedők jöhetnek be hozzánk, illetve sok last minute karácsonyi vásárlóról maradhatunk le. A karácsonyi akciókat is kellően meg kell hirdetni, továbbá tájékoztatni a vásárlókat, hogy az akciók miatt esetlegesen megnövekedett forgalomra és sorbanállási időre lehet számítani. Kerüljük el, hogy a vevők megelégeljék az ünnepi időszakban boltunk leterhelés miatti negatív teljesítményét! Kommunikáljunk az összes meglévő közösségi média csatornánkon, terelgessük ajánlatokkal a vásárlókat! Ha szükséges és a forgalom megkívánja, alkalmazzunk időszakos bolti kisegítőket!

Ha mindennap használatos termékeket, napi fogyasztási cikkeket árulunk, akkor szinte feleslegesnek tűnik sok pénzt tolni a bolti karácsonyi dekoráció lehetőségébe, hiszen termékeinket ígyis-úgyis venni fogják. Ilyenkor fontosabb a kommunikáció, a kedvesség és az így megteremtett karácsonyi hangulat.

A webshopok esetében is érdemes átgondolni, hogy a karácsonyi dizájn hozzátesz-e a forgalom növekedéséhez. Vagy inkább egy karácsonyi akciók menüponttal, karácsonyi csomagok ajánlásával hívjuk fel magunkra a vásárlók figyelmét. Ez nyilván a webshop méretétől is függ, illetve az általa kínált termékek árától, márkájától is.

A bolti karácsonyi dekoráció célja is az, hogy vásárlóink minél több érzékszervét stimuláljuk, így még jobban éreztessük velük a nyugodt, kellemes légkört, ahol szívesen töltenek időt, és nem sietnek onnan sehová. Ezzel azonban nem csak üzletünk év végi profitját növelhetjük, hanem a vásárlói lojalitást is fokozhatjuk, illetve ki is alakíthatjuk, így pedig hosszú távon is támogathatjuk boltunk bevételét. Emellett a fogyasztókban az üzletről kialakult képet, imázsunkat is pozitív irányba mozdíthatjuk, pozitívan befolyásolhatjuk a bolti karácsonyi dekoráció segítségével.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =