2009.03.18. in Egyéb

Kókler kozmetika? Kerüld el őket!

Kerüld el a kókler kozmetikákat! - PRove Kommunikáció blog

Kozmetikusoddal bizalmi kapcsolatban vagy: rábízod arcodat, testedet és gyakran lelked titkait is. Mit tegyél, ha váltanod kell, hogyan keress új kozmetikust? Segítünk!

A megfelelő kozmetika megtalálása nem könnyű. A hatékony kezeléseket végző, jól képzett szakembereken kívül sajnos vannak olyanok is, akiket jobb elkerülni, mert a szolgáltatásuk nem minőségi. Bemutatjuk, mire ügyelj, hogy jó kezekbe kerülj.

1.    Figyelj a külsőségekre!

Az érvényes működési engedéllyel rendelkező kozmetika külön bejáraton át közelíthető meg, belmagassága minimum 2,5 méter, helyiségei megfelelően takaríthatók. A munkaterület mérete legalább 6 négyzetméter. Van keverőcsapos kézmosási, tisztálkodási lehetőség és illemhely. Megfelelő a szellőzés, a világítás, illetve a hőmérséklet. (5000 fő alatti községben, külterületen az ÁNTSZ engedélyezhet eltérést ezektől az adatoktól.)

Kerüld el a kókler kozmetikákat!2. Nézd meg az eszközöket!

Jó szakember nem használ hibás, rozsdás eszközöket. Felszerelési tárgyait, munkaeszközeit állandóan használható állapotban, szennyeződéstől védve, fertőtlenítve tartja. Minden vendég számára frissen mosott és vasalt textíliát biztosít. Tökéletesen tisztán tartja a kezelőszéket, a fejrészén minden vendég után cseréli a textilt. A veszélyes anyagokat és a hulladékot jól elkülönítve tárolja, illetve gondoskodik szabályos elszállításukról. A biológiai hatást kiváltó gépek használatához a kozmetikusnak rendelkeznie kell speciális tanfolyami végzettséggel is.

3. Fontos a személyes higiénia

A kozmetikus makulátlan tiszta munkaruhát köteles viselni. Kezét és körmét folyamatosan tisztán kell tartania. Nem végezhet kozmetikai kezelést az, akinek testfelületén bárhol gennyes elváltozás van, fertőző bőrbetegségben vagy bármilyen más fertőzésben szenved. Intő jel lehet, ha rendetlenséget, piszkot látsz, kellemetlen szagot érzel, esetleg dohányfüstöt észlelsz a kozmetikában.

4. Figyelj a neked feltett első kérdésekre!

A jó kozmetikus az első találkozáskor nemcsak néz, vizsgál, hanem kérdez is a minél tökéletesebb diagnózis felállítása érdekében. Ne csodálkozz, ha érdeklődik munkakörnyezetedről, életmódodról (étrend, folyadékbevitel, mozgás, káros szenvedélyek, gyógyszerek szedése) és az általad használt otthoni készítményekről. Nagy hiba, ha nem kérdez rá az esetleges allergiára, fémprotézisre, mivel ezek mellett bizonyos kezelések nem alkalmazhatók.

Kerüld el a kókler kozmetikákat!5. Milyen kérdéseket tegyél fel te?

Kérdezd meg a kozmetikust, milyen professzionális termékeket használ, és szerinte miért jó az a termékcsalád, hogyan fejtik ki hatásukat az összetevők. Mit gondol a bőrödről, problémádról, illetve milyen kezeléseket javasol? Ha az Anti Age kezelés említésekor elkerekedett szemeket látsz, fordulj máshoz! Kereshetsz a falon kozmetikai végzettséget igazoló okleveleket, de ezek nem mindig vannak kitéve.

6. Az injekcióstű használata

Kozmetikus nem végezhet olyan beavatkozást, amellyel az irharétegen áthatolva megsérti a bőr folytonosságát. Ha valamilyen okból szükséges a tűhasználat, figyelj rá, hogy a tűt a szemed előtt bontsa ki, azaz első alkalommal használja!

7. Figyelj a kezelés közben!

Nagy szerepe van az előkészítésnek (tiszta kezelőruha és ágyterítő, kézmosás, kikérdezés, kezelési javaslat) és az előzetes felvilágosításnak. Tudnod kell, milyen kezeléseket fogsz kapni. Lényeges, hogy a kozmetikus spatulával nyúljon a krémes tégelyekbe, mert csak így kerülhető el a szennyeződés. A jó szakember nemcsak az arcot, hanem a nyak bőrét is kezeli! 50 év felettiek erre, illetve a szemkörnyék ápolására különösen figyeljenek oda!

8. Mi történik a kezelés után?

Azt kaptad, amit ígértek? Elegendő volt a kezeléssel kapcsolatos információ? Jól érezted magad? Kaptál javaslatot otthoni bőrápolásra vagy további, más típusú kezelésre? Megérte az árát a szolgáltatás? Kaptál segítséget ahhoz, hogy megfelelő állapotban hagyhasd el a kozmetikát? Például elfedték a bőrtisztítás nyomait korrektorral?

Kozmetika - Kerüld el a kókler kozmetikákat!9. A kommunikáció szerepe

Már az első találkozás alkalmával őszintének, megbízhatónak és megfelelő szakértelműnek kell találnod a kozmetikust. Ebben nagy szerepe van a kommunikációnak. Lényeges szempont: hogyan fogadnak, milyen környezetbe ültetnek le várakozni, egyáltalán kell-e várakoznod, hogyan szólítanak meg, partnernek tekintenek-e, vagy „futószalagra” kerülsz?

10. Mit tegyél, ha elégedetlen vagy?

Egyrészt a jövőben kerüld el a helyet, másrészt kérheted a panaszkönyvet, beszélhetsz az üzletvezetővel, kártérítést vagy visszatérítést követelhetsz, és fordulhatsz a fogyasztóvédelemhez is.

+ 1 tipp

Ha tanácstalan vagy, melyik szalont válaszd, kérd ki egy hozzád hasonló korú barátnőd vagy ismerősöd véleményét, akinek külseje mindig ápolt és vonzó. Valószínűleg jó tippet kapsz. Érdemes neked is egy bevált szakembert felkeresned. Így a bejelentkezéskor elmondhatod: barátnőd ajánlotta, hogy hozzá fordulj.

Bőrödet viszed a vásárra!

Daradics Szilvia kozmetikai szaktanácsadó összegzése szerint a szakmai felkészültség és a naprakész tudás mellett a legfontosabb a tisztaság, a rendezettséggel párosuló figyelem, a harmónia és a jó kommunikáció. Ez jellemzi a profi szalonokat és szakembereket.
– Ha egy kozmetikában már a megérkezéskor nem ezt tapasztalod, biztos, hogy rossz helyen jársz. A jó kozmetikus nem fél attól, hogy vendége elmondja észrevételeit. Vendégként fontos, hogy kifejezd esetleges nemtetszésedet. Már csak azért is, mert szó szerint a bőrödet viszed a vásárra – mondja a szaktanácsadó.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 1 =