2009.03.05. in Egyéb

A pusztító unalom ellenszere

A pusztító unalom ellenszere - PRove Kommunikáció blog

A fiatalok vérmérséklettől függően bármit kipróbálhatnak az unalom leküzdése ellen, a nyugdíjasoknak viszont csak a keresztrejtvény, az olvasás, a kártya és az unoka marad. Valóban?

Gondolhatnád, hogy azok a legszerencsésebbek, akik foglalkozásként űzik hobbijukat. De nekik (grafikus, táncos, oktató, kutató) a munkahely megszűnésével még nehezebb próbatételt jelent a nyugdíjazás. Meglepően sokan vannak olyanok is, akiknek nincs kialakult baráti körük, mert hobbijukat a családfenntartás jelentette, így másra már nem jutott idő. Ezért fontos az új elfoglaltságot keresők számára a szabadidő eltöltésének átgondolt megválasztása. Kevesen vannak, akik valóban megvalósítják a „ha majd nyugdíjas leszek…” elképzeléseket.

Koncentrálj egy-egy nagyobb érdeklődési területre – főleg, ha nincs konkrét vágyad –, így nem csalódsz nagyot, ha oktató hiányában a kosárfonás helyett csipkeverést vagy más népi mesterséget kell tanulnod.

Vedd figyelembe az adottságaidat! Nem mindenki képes arra, hogy ilyenkor kezdjen extrém sportokba.

A pusztító unalom ellenszereIzgő-mozgó személyiséget ne kényszeríts arra, hogy gyufaszálakból építsen modelleket, és realista szemléletű férjedet se cipeld magaddal ezoterikus klubba vagy foltvarró szakkörbe. Akkor döntesz jól, ha minimum két tevékenységet választasz. Egyet a testnek, egyet a léleknek. Bár ezek általában keverednek, ne felejtsd el, hogy idősebb korban a fizikai állapotod karbantartása még nagyobb figyelmet igényel. Ezt külső ember nem erőltetheti. Viszont a drágakövek gyógyhatásának feltérképezése vagy bridzspartik mellett járhatsz uszodába, fürdőbe, és kéthetente legalább egyszer kipróbálhatod az aqua-, az intimtornát, a szaunát és a masszázst is.

Ha kisebb lélekszámú településen élsz, a közösségi házakban működő szakkörök, foglalkozások, a könyvtár (a hobbikat részletező szakkönyvek), az újságok és az internet jelenthet lehetőséget.

Tájékozódj!

A szabadidős tevékenységek megtalálásában nagyon fontos, hogy előre térképezd fel lakóhelyed információs csatornáit! Ehhez használd a következőket:

  • internetes weboldalak (programok, szabadidő kulcsszavakra számos oldalt találhatsz);
  • a programokat, szakköröket hirdető intézmények (portájukon mindig vannak elvihető szórólapok; de bizonyára a helyszínen olvasható hirdetőfaluk és honlapjuk is van);
  • helyek felkutatása, ahol híreket, információkat szerezhetsz be (boltok, gyógyszertár, iskolák, stb.);
  • ingyenes programújságok (mozikban, bevásárlóközpontokban, sőt még ABC-ben is);
  • érdeklődési körödhöz kapcsolódó klubok, összejövetelek (az internet nagy előnye, hogy feliratkozhatsz hírlevelekre, információt biztosító fórumokra).

Azért is fontos, hogy előre tájékozódj, mert így tudhatod, mit kapsz majd a pénzedért. Ha lehetőséged engedi, szervezz visszatérő programokat (vásárolj színház-, hangversenybérletet), járj időszaki kiállításokra, rendezvényekre, mert ott is ráakadhatsz neked való hobbira.

Lehetőségek és tanácsok

A pusztító unalom ellenszereHa érdekel a fotózás, ne nyugodj bele, hogy a digitális fényképezőgép automatán fotóz! A jó digitális kamera olyan, mint egy régi gép: a tökéletesség érdekében sok mindent állíthatsz rajta, amit viszont meg kell tanulnod. Ráadásul számos grafikai programhoz hozzájuthatsz, amelyek segítségével albumokat, montázsokat készíthetsz, s még a tudásod is fejleszted.

Ha utazni szeretsz, vagy egy másik ország érdekel, akkor rengeteg friss információt nyújtanak a könyvek, az újságok, az internet. S ha még nem gyûlt össze a pénz, hogy Indiába vagy Srí Lankára utazz, néhány nap információgyűjtés után az ételek segítségével te hozhatod el otthonodba a másik országot. Ma megint nagy divat pókerezni, bridzselni. Ez frissen tartja a szellemet, könyvek is vannak a szabályokról. A lakás csinosítása is lehetőséget teremt az új hobbira, hiszen a barkácsolástól a szabás-varráson át a kertészkedésig nyitottak a lehetőségek. A szőlőtermesztés és a borkészítés is megvalósítható kisebb méretekben, mint ahogy a lekvár- és befőttkészítésbe is lehet érdekességet csempészni egy marcipános szilvalekvár vagy sárgadinnyebefőtt kipróbálásával. Az üvegek dekorálása pedig (üvegfesték, dekupázstechnika, fedőt borító papírdísz) külön program és szórakozás.

Vedd figyelembe azt is, mennyit bír el a családi kassza. Hosszú távon nem életképes az a hobbi, amelyik felemészti a megélhetésre félretett pénzt. Az sem lehet célod, hogy hobbidból tartsd el a családodat, bár külön öröm, ha támogatni tudod a családi büdzsét. Soha ne feledd azonban: a hobbi a magad örömére végzett tevékenység. Ne legyen benne kényszer vagy mások által követelt elvárás! Bár az unokákkal együtt lenni is feltöltődést jelent, önmagad érdekében jobb, ha nem csak Panni és Balázs a hobbid, ahol az örökmozgó, négyéves Panni a testmozgás és a leckéjét író Balázs a szellemi torna.

Ha megtaláltad a kedvelhető tevékenységet, figyelj az egyensúlyra. Nézeteltérésre adhat okot, ha családtagjaidat örökké hobbid sorozatban gyártott termékével (horgolt terítők, kötött pulóverek) ajándékozod meg. Ráadásul munkádnak nem lesz értéke, és önmagad számára sem jelent majd kihívást. Ugyanígy visszájára fordulhat minden, ha kaktuszaiddal, virágaiddal, mütyürjeiddel szeretteidtől veszed el az életteret. Az öröm csak akkor lehet maradéktalan, ha képes vagy megosztani másokkal is.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizenegy =