Megszűnik az Internet Explorer támogatása

Megszűnik az Internet Explorer támogatása

Az 1995-ben létrejött Internet Explorer egy időben a legelterjedtebb böngészőprogram volt, de most hamarosan nem lesz többé.

Habár az Internet Explorer június után már nem lesz elérhető, azért mégsem tűnik el teljesen. De, ne szaladjunk ennyire előre! A Microsoft Internet Explorer és a Microsoft Edge Legacy támogatása 2022. június 15-én szűnik meg, ezt már a Microsoft tavaly májusi blogbejegyzéséből régóta tudjuk. Mivel az elöregedett webböngészőt a fogyasztók többsége már évek óta nem használja, az Internet Explorer megszűnésével a Microsoft Edge-re (Chromium-alapú) vagy más támogatott modern böngészőre áttérő felhasználóknak jelentősen javul majd a felhasználói élménye.

Habár a megszűnés elsőre szokatlannak tűnhet azoknak a fiataloknak, akiknek internetes élményei nem a kék „e” ikon körül forogtak és az az Internet Explorert nem is ismerve csak hallottak arról, hogy egykor az internetmonopólium egyik legfontosabb részének tekintették. Amikor a Windows 1995-ben bemutatta az Explorert, hatalmas sikerével túlszárnyalta az akkori etalont, a Netscape Navigatort. A 2000-es évek elejére az Explorer már a böngészőpiac 95%-át uralta.

A Microsoft már több mint öt éve próbálja leépíteni az Internet Explorer használatát. Most pedig, az akadálymentes átállás biztosítása érdekében fokozatosan megszünteti bizonyos alkalmazásokhoz és tevékenységekhez való hozzáférést, valamint mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a felhasználók minél hamarabb leváltsák Explorer böngészőjüket.

Azt már korábbról tudjuk, hogy a Windows 10 egy újabb gyűjtőfrissítése tünteti majd el a koros böngészőt. Most azonban már az is hivatalos infó, hogy míg az IE mode hivatalos támogatása a Windows 10 Enterprise 2004-es verziója esetében már tavaly decemberben véget ért, addig a 20H2-nél ez 2023 májusáig kitart majd. Miközben a Windows 7 és 8.1 ugyanezen év januárjáig kapja meg ugyanezt, a Windows 10 2019 LTSC pedig egészen 2029 januárjáig megtartja a támogatást.

A Microsoft egy friss bejegyzéssel figyelmezteti a fogyasztókat a határidőre, amelyben számos új dolgot is közöltek.

A Windows 10 rendszeren futó Internet Explorer jövője a Microsoft Edge-ben van. A Microsoft Edge nemcsak gyorsabb, biztonságosabb és modernebb böngészési élményt nyújt,  az Internet Explorernél, hanem egy kulcsfontosságú problémát is képes megoldani: a régebbi, webhelyekkel és alkalmazásokkal való kompatibilitást.

Az Internet Explorer-re kattintva ezek után a Microsoft Edge böngésző nyílik majd meg, azon belül pedig az Internet Explorer mode (IE mode) révén jeleníthetjük meg az egyes online oldalakat a megszokott módon. Ez egyfajta átmenetet képez majd a jelenlegi használat, valamint a teljes eltűnés között, hiszen a böngészőt kiszolgáló MSHTML motor továbbra is ugyanúgy üzemel majd. Mindössze annyi történik, hogy maga az Internet Explorer nem lesz elindítható többé.

Azt fontos megemlíteni, hogy az átmeneti periódus hossza csakis attól függ, mennyit bír még az általunk használt Windows-verzió. Ugyanis a most közzétett információk alapján előreláthatólag komoly eltéréseket tapasztalhatunk majd ezek között.

A döntés nem meglepő, hiszen a Microsoft már évek óta egy új Edge létrehozására fókuszál, amelynek feladata a Chrome elleni küzdelem folytatása, valamint a Google előnyének lefaragása is. Habár ez eddig nem sok sikerrel történt.

Vélemény, hozzászólás?

egy × 5 =